Hur kommer man över ett ex?

Hej Gullisar,

Jag har fått denna fråga ställd till mig vid ett flertal tillfällen, och jag antar att det förmodligen är en av de mest googlade frågorna världen över? För fan vad det suger när hjärtat värker. Smärta som är fysisk och som går att hänvisa på något konkret, är uppenbarligen mycket lättare att bearbeta än när det är något diffust djupt inom oss som smärtar. Hur sjukt är inte det, många hade nog hellre valt en bruten arm än ett sargat hjärta.

Många gånger när det tar slut, gör de ju det på grund av något är dysfunktionellt i förhållandet. Det kan tex vara att den ena partens mål och visioner inte alls stämmer överens med den andra partens, det kan vara bråk som aldrig någonsin blir bättre eller minskar, och det kan vara det som enligt mig är jobbigast att hantera: att känslorna tar slut. Eller ännu värre, att bli lämnad för någon annan. Oavsett vad det är så suger det ju rövens röv, men om det sistnämnda skulle ha inträffat låt mig bara få säga: det hände av en anledning, och du är så otroligt mycket mer värd än att bli behandlad på så sätt, därför är det här en bra grej men tyvärr kan det komma att ta lite tid för dig att inse.

För det första tycker jag att man bör kapa helt med personen det tagit slut med, för att i lugn och ro få möjlighet att bearbeta sorgen och hitta andrum att gå vidare. Ta bort han eller hon från alla sociala medier. Varför ska du plåga dig själv genom att självmant kolla på när han skrattar ute på stan över en middag, om du kan slippa? Det kommer inte att ge dig något annat än ångest. Dock tror jag det är viktigt att innan du kapar, att sitta ner med honom eller henne och ställa alla frågor du känner att du behöver få svar på för att kunna gå vidare. Du ska liksom inte känna när ni gått skilda vägar, att det fortfarande är något som skaver. Ge personen chansen att förklara, även om det gör ont. Jag tror det är en stor fördel i sorgarbetet, att ha alla facts uppradade även om det får hjärtat att stå i brand. Tystnaden är det värsta, sanningen är bara vad den är, varken mer eller mindre tyvärr.

Var sann mot dig själv. Om anledningen till ert uppbrott inte var för att han eller hon valt att lämna dig för någon annan, utan kanske för något som berott mycket på dig och dina handlingar, och du känner att du inte gett allt och är påväg att sumpa det som betyder mest för dig. Now is the time to speak up. Släpp stoltheten, var sann mot dig själv och dina känslor, för det kommer jaga dig genom hela livet annars, lovar. Tanken på vad som hade kunnat vara, om bara du hade sagt vad du egentligen kände. Lämna hellre ett förhållande med vetskapen om att du gjorde allt, om det var det ditt hjärta ville, än med en stickande känsla av att alla ord inte var sagda. Alla människor är rädda för att bli sårade, men det är risk vi alla lever med. Varje dag. Det finns inga garantier för någon.

När det väl är slut, och ni båda jobbar på er front för att gå vidare, glöm inte att alla har olika sätt att komma över någon på. Enligt mig finns det ju oskrivna regler på hur man bör hantera ett avslut, men tyvärr är det fortfarande slut och du har inte längre någon claim på hur han eller hon väljer att leva sitt liv. Som jag tidigare sa, kapa på alla sociala medier och försök att inte fokusera på den personen utan på dig själv och på ditt liv. Det bästa som finns enligt mig när man är singel är att känna sig fräsch, snygg och fit haha. Så kanske boka in ett frisörbesök, ansiktsbehandling? Unna dig nya kläder eller ett nytt läppstift. Och ladda ner tinder inom sin tid, för katten. Dejta, flirta och drick jävligt goda och starka drinkar. Även om hjärtat inte är läkt, försök ha lite roligt på vägen.

Umgås med vänner, se till att du har rutiner, träna, säg ja till allt du tidigare sagt nej till, bestig ett satans berg eller något, sök ett nytt jobb, byt stil, träffa nya människor, köp ett husdjur, unna dig något dyrt som du länge dreglat över, prata med din mamma, ät middagar ute, drick orimligt mycket vin, klä upp dig, ta fett mycket snygga selfies, dejta, flytta, åk på semester, börja yoga, läs en bok, drick en flaska vin, hångla fastän det inte betyder något (alla män vill hångla, så nej det är inte svårt trust me) men framför allt försök landa i att det kommer att bli bättre. Bäst till och med. Varför tror du man säger: efter regn, kommer solsken?

Och detta: Lär dig livets stora gåta – älska, glömma och förlåta. Jag både hatar och älskar det uttrycket, som min mormor har broderat i en tavla i hennes kök. Men jag tror verkligen på att det är 3 stycken grundstenar, vi alla ska bära med oss i livet. Allt har en mening. Försök att förlåta, det kommer göra hela processen så mycket enklare, och om du inte kan det. Glöm skiten. En dag kommer du sitta där, bredvid en man eller kvinna som tittar på dig på ett sätt du aldrig någonsin tidigare upplevt, och då kommer du förstå, att det var inte ens på riktigt, det som hände då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *