Gravid Vecka 26

GRAVIDVECKA 26:

Lista snodd av älskade Micki. 62,9% avklarat och 104 dagar kvar av en fullbordad graviditet, men 90 dagar kvar för tvillinggraviditet.

MIN KROPP:

Jag äger som sagt ingen våg men den är i ständig utveckling så att säga. Varje vecka drar jag mig för att tänka på hur kroppen kommer må om ytterligare en vecka, då killarna sparkar och leker hela havet stormar där inne dygnet runt. Jag har typ en märklig känsla av att det känns som att jag borde gå sönder av att baka två bebisar samtidigt? Jag förstår ju att det inte är så, men när min rädsla väl tagit över, så kan inte jag vara rationell. Jag känner mig som sagt verkligen tung och osmidig, det känns i både kropp och själ att jag släpar runt på något utöver det vanliga.

Bara känslan av att samtidigt känna två individer röra sig frenetiskt, fast åt olika håll, i min mage är övermäktigt? Jag har sammandragningar i livmodern och precis nu kom jag på att jag skulle ha lämnat ett kissprov i veckan för att se att jag inte har en tyst urinvägsinfektion (som kan orsaka sammandragningar) men det har jag helt glömt. Min hjärna går verkligen på låg-varv, det är som att hela dess kapacitet används för att baka bebis och allt annat blir sekundärt? Häromnatten kändes det exakt som att ena tvillingen vände sig upp och ner, magen typ var ut och in. Sedan på mitt ultraljud i onsdags så visade det ju sig att ett barn vänt sig (tvilling 2) och numera ligger med fötterna ner mot livmodern. Förut låg båda bebisar med huvudet mot ”utgången” det påverkar dock inte en potentiell vaginalförlossning, så länge tvilling 1 har huvudet neråt.

SÅ HAR JAG TAGIT HAND OM MIG SJÄLV:

Jag har vabbat varannan dag denna vecka, antar att det bidragit en del till mitt halsont som infinner sig just nu. Annars har jag försökt stressa ner, bara andas och typ chilla den tiden då Lykke sover. Jag har tagit flera varma duschar per dag (jag älskar att duscha! Egentid samtidigt som man får tvaga sig, dröm!), smörja in mig med härliga oljor och krämer, äta god och nyttig mat, samt njuta av ljuset som faktiskt infunnit sig lite mer frekvent än i december. Jag ser fram emot januaris slut, jag tycker inte om månaden januari….

MITT MÅENDE:

Igår hade jag lite ångest när jag skulle somna. Sist på ultraljudet så sa specialistläkaren att mina killar ligger -29% och att gränsen för vad som anses ”normen” är 22%. Jag fick nästan direkt panik och han sa lugnande att i och med att båda killarna ändå är exakt lika stora, finns det inga tecken på TTS, men däremot ville han inte heller bagatellisera det faktum att det finns procentsatser där de drar gränser för vad som anses vara ”normalt”. Han sa även att det inte fanns så mycket att göra just nu, utan att vi måste vänta två veckor för att se hur deras kurva utvecklar sig på den tiden, och att jag inte ska oroa mig. Lättare sagt än gjort? Jag frågade vad jag kunde göra och om jag skulle äta ännu mer, men han sa att jag ska leva på exakt som vanligt. Sedan sa han att jag passerat vecka 22 och det innebär att man satsar allt på dessa bebisar nu, och att om något skulle kännas konstigt eller hända, så ska jag ringa förlossning asap. Jag fick panik av det också. Även om det han sa är positivt, så känns det tungt att tänka på följderna av en potentiell förtidig förlossning.

Ni som fått enäggstvillingar (det är en viss skillnad på enägg och tvåäggs, då enäggs delar modekaka som ni vet, och att det kan påverka bebisarnas tillväxt mer) som gjort tillväxtultraljud i liknande vecka, hur mycket under låg era tvillingar, om de låg under? Det han menade men att jag behöver vänta två veckor, är att först då kan dem se kurvan tydligare och om moderkakan fungerar som den ska, ja för gör den inte det. Då kan man behöva ta ut dom. Men det är inget jag varken tror eller ens kommer tänka på. Jag frågande om vad anledningen till att dem var så små potentiellt kunde vara och han hade svårt att svara men sa en kombination av: 1) det är tvillingar, och tvillingar är rent generellt lite mindre. 2) du har crohns sjukdom, och personer med crohns föder i snitt lite mindre bebisar. 2) Lykke var också liten (2800 gram när hon föddes). Han kunde dock inte säga att detta var den exakta anledningen, men att det kunde vara faktorer som var avgörande.

Förutom det har Lykke vart sjuk hela veckan, och som ni by now vet så blir jag smittad i 93% av fallen skulle jag säga. Suck, jag blir så himla less? Jag får aldrig vara helt frisk, blir typ deprimerad. Det finns liksom ingen rättvisa i hur moder jord fördelar hostan? Jonas blir aldrig smittad, asså aldrig. Känner att det kanske borde vara hans tur? Jag har ont i halsen och har haft det ett par dag, men det känns som att det tillhör mitt normaltillstånd nu? Thank god for Coldzyme, Strepsils och Nässpray <3 Och glömde nästan!!! Novalycol. Knaprar det hela nätterna.

VECKANS CRAVING:

I söndags när vi var i Täby Centrum, hehe. Fick jag en sinnessjuk craving på donkens Mc Flurry glass!!!!! Har bara ätit den där och då, men själva glasscravingen sitter fortfarande i BIG TIME. Har köpt lakritsglass, hallon & mangoglass och salted caramel och förtärt som det lilla monster jag är, under hela veckan. ITS SO DELISHHHH? Och så svalkar det ner min svidiga hals.

BEBISEN:

-29% på båda två små älsklingar. Dock är dem exakt lika stora, vilket är väldigt betryggande då jag oroat mig massor för just TTS. Enligt appen för 1 bebis, så är de cirka 31 cm stora och väger mellan 800-900 gram styck. Tycker det är helt sjukt att det inte finns en vettig app för tvillingar, dåligt! Jag känner dom hela tiden, dag som kväll som natt. Den vänstra tvillingen (tvilling 1) är lite mer hetsig än den andra! Den ligger med huvudet under blygdbenet och sparkar mig på revbenen och på sidan av magen dagligen. Han kämpar febrilt på att få mammas attention, jag lovar dig lillrumpa, du har den!

En rasslig, men glittrig morsa!

 1. Heej!! Läste ditt inlägg om att bebisarna var små! Jag oroade mig så mkt över det under min graviditet då hade jag bara en dock:) men tycker att de skrämde upp en mycket i onödan då det i slutändan var en normal (lite mindre bebis) som föddes i tid! Min Astrid var allt från -14% till -25% från v 28 och framåt men mådde hur bra som helst och vägde 3kg när hon kom så jag är väldigt negativ till hur mkt fokus det blir på mätningarna och oroar sig helt i onödan:) ville bara skriva det att det är väldigt vanligt med tillväxtavvikelser puss

  1. åh tack för denna lugnande kommentar!!!! Som du säger bara för att de är lite under tillväxtkurvan behöver det ju inte betyda något, men man blir så orolig ju. Alla ser ju olika ut liksom. KRAM OCH TACK! <3

 2. Hej! Har du ökat i mängd mat du äter eller är det oförändrat sen innan du blev gravid? Alltså är man mycket mer hungrig när man har två små som växer i magen? Kram!

 3. Våra enäggstvillingar pendlade mellan -12 och -22 under hela graviditeten. De föddes i vecka 37+2 och vägde 2,3 respektive 2,7 ? Min stora tjej var ju ensam i magen och föddes 39+4 och vägde 3,0kg.

  Men jag var så rädd stora delar av tvillinggraviditeten, helst när någon mätning visade på större skillnader mellan barnen… Två veckor har aldrig känts så långa…

  1. Tack för din lugnande kommentar. Det är så diffust med detta % system, vad baserar dom ens det på? Lykke var också liten liksom, men ändå är det ju inge kul när dom säger det så. Man blir sjuk orolig!!! ah jag vet, kommer vara låååååånga två veckor nu for sure. KRAM!!!

 4. VAR hittar man det MAKALÖST snygga glittersetet?? :)))

  o grattis!! det kommer att gå hur bra som helst. mina enäggs låg lååångt under kurvorna, och minns att jag var så nojjig över de där procenten. de kom ut hur friska som helst !

 5. Förstår verkligen din oro!! Vid min graviditet låg den ena tvillingen mellan +0-8% och den andra mellan -40 och typ -18%. Så väldigt olika stora, men följde sina egna kurvor hela tiden och hade bra flöden i navelsträngen fram till förlossningen. Min läkare sa till mig att det är också väldigt svårt att göra viktuppskattning på tvillingar eftersom dom skuggar varandra så mycket!
  Allt har dock gått jättebra och båda växer så det knakar nu!
  Heja dig, det är inte lätt att vara gravid med enäggisar med all oro <3!

 6. Vet att jag och min enägging var väääldigt små och vägde sen kring 2 kg när vi föddes, gick hur bra som helst! 8 min skillnad är det mellan oss och enligt mamma så var det faktiskt inte nämnvärt jobbigare att föda två än ett barn, tydligen tiden innan som är värst och den såg likadan ut som när hon sedan födde våran lillasyster 🙂

 7. Kolla in appen ”graviditet+” där du läser om barnet och gå in på varje vecka. Där skriver de även om tvillingar, uppskattades mycket när jag var gravid med mina tvillingar då det annars generellt är svårt att hitta information (iaf bra information) om tvillinggraviditeter.

  När jag gick på tillväxtultraljud så var min ena som mest -29% När de kom ut vägde de dock precis lika mycket 2410g så det behöver inte alltid stämma. Mina låg som dina, nr1 med huvudet neråt och nr 2 med rumpan ner. Så kom de även ut också och det gick väldigt bra 🙂

  Kram!

  1. Tack för tips!!! Ska ladda ner direkt!

   Yay!!!!! Glad jag blir. Lykke vägde 2800 så tänker att dom förmodligen kommer vara lite mindre än så men ska försöka tänka på alla era kommentarer om hur bra de gick!!! Kram!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *