Att eliminera ett uppvak på natten

Ibland känns nätterna verkligen oändliga hemma hos oss. Skrik, skrik och mera skrik. Vi har verkligen gjort tvärtemot hur vi gjorde med Lykke, med våra tvillingar. Hon sov i vår säng från dag 1 och kommer fortfarande in till oss på natten och sover, och killarna har aldrig sovit ens en enda natt mellan oss i sängen. Vi är stenhårda. Det finns inte utrymme för snedsteg här. Ett feltramp och man sitter fastkilad som en spik i en trävägg. Därav ramaskriet. De vill så gärna sova på oss, de vill gosa och vara nära hela nätterna, precis som vilken annan bebis som helst. Men hur sorgligt det än må vara, så är inte det ett alternativ. Jag orkar liksom inte ha 3 barn i sängen på mig, och samtidigt springa uppe hela nätterna? Är det okej eller är man sämst som erkänner. Och så får vi knappt plats ens jag, Jonas och Lykke i sängen. Hur ska vi då få plats 5 stycken? Och sannolikheten att mr Snarkberg rullar över grabbarna är pretty damn high också om du frågar mig. Och sedan vet ju alla att samtliga personer sover bäst, när de sover i sin egen säng och man inte stör varandra.

Killarna sover alltså nu i en Stokke säng tillsammans vid våran fotända, och som tidigare nämnt är deras vaken/skrik period på kvällen/natten. Sista matningen vid 23 kan numera ta hur lång tid som helst då oftast Malcolm vägrar ligga i sin säng, utan vill ligga på Jonas eller min mage i vår säng och sova, och skriker för kung och fosterland så fort vi lägger ner honom… Nästa matning är mellan 2-3 och nästa efter det mellan 5-6. Jag tar som ni vet oftast den jobbiga tiden vid 2 eller 3, och när jag släpar mina tunga steg nedför trappan mot Babybrezzan, räknar jag sakta bakifrån. En dag närmare slutet på nattliga uppvak. Min plan är att från och med 4 månader (när man kan introducera smakportioner) att vi ska försöka fasa ut ett uppvak på natten. Jag vet inte exakt hur det ska gå till, men jag har en vision om slutdestinationen, hehe. Och ändhållsplatsen heter Sleepville, if you know what i mean.

Vad tror ni? Är det doable? Strategin är att vid 4 mån när de får börja med smakportioner, introducera dem för fenomenet GRÖT. Och ge dem ett ”stadigt” mål typ 23, precis innan de ska sova, följt av mer ersättning. Då hopppppppas jag att vi kan eliminera ett uppvak, så att de vaknar vid kanske 4 istället och sedan kan hålla sig till 8. Är det någon som testat och har input? Jag funderar även på att då ställa in Stokkesängen i ett eget rum och vänja dem vid att sova själva. Samt kanske även försöka ”väcka” dom lite från typ 20. Dvs ha dom i babysitter, eller gosa med dom i soffan (utan att de får somna) så de är otroligt trötta vid 23 ish och liksom längtar efter att få duna in. Jag hade ju gärna sövt dom vid 20 redan, men då är sannolikheten för uppvak innan 04 typ trehundramiljoner procent säkert, så det får bli ett nästa (senare) steg. Jag tror det här är en bra början?

Tricket vid matningen vid 23, för oss, är att få dom att somna medans dom äter i sängen. För då kan vi bara som släcka lampan, och samla sömntimmar. Men somnar dom inte vid flaskmatningen, är det svårt att få dom att somna efteråt överhuvudtaget… Då slår det typ bakut och de blir klarvakna och övertrötta. Förutsättningarna för att lyckas med en snabb insomning är alltså att de ska vara väldigt hungriga vid 23 och liksom bara slurpa i sig maten och sedan däcka av matkoma. Nedsidan är att de oftast är hungriga innan och blir hysteriska om de inte får mat direkt…….. Hej skrikfest. Då måste man stå emot! Allt skrik är så värt det, bara man får sova!!!! Jeeeeeeeeeeez. Det tog ett halvt liv att inse att det inte är ett straff att man måste gå och lägga sig. Its a MF blessing from gaad am i not right.

 

Vaaaa, mamma vi e ju sjukt gulliga å snälla ser du väl?

Hehe, på DAGEN jaaaaa.

 1. Nattligt lifehack: mät upp rätt mängd vatten i flaskan, ha en burk med uppmätt ersättningspulver, kidsen vaknar, blanda skaka mata. Vi har gjort så och inte behövt lämna sängen under 8 månader, gör att man inte känner sig riiiiktigt lika döende under nätterna 👌

   1. Så smart! Funderar på att göra detta, men behöver man inte ändå gå upp och byta blöja? Eller är det onödigt av mig att jag byter hans kissblöja, kan man skita i det fram till morgonen? Är typ rädd att han ska lacka på blöjan och sova sämre eller vakna (går upp runt 03 varje natt och matar). Sen brukar jag iofs behöva gå runt och rapa honom och vagga honom till sömns igen, men det kanske ni gör sittandes i sängen, eller somnar bebisen i famnen av matningen? Så många frågor, är ny på detta haha…

    1. Vi byter blöja sista vi gör på kvällen, och det första vi gör på morgonen. Funkar finfint! 😊 i början tog jag upp han och matade i famnen men insåg snabbt att tar jag upp han vill han inte tillbaka ner i sin säng som blev lite kall under matningen, så han får äta i sängen och somnar då om där=jag kan halvsova under tiden och man slipper vakna till för mycket, winwin😀

   2. Ni har evolutionärt ett par superbebisar – bra att skrika om man blir nerlagd om man är liten så att någon plockar upp en. Tror att tids nog kommer de att stressa ner och veta att ni tar upp och tröstar och att det är ok att somna tillsammans de två. Är ingen expert alls – bara mina tankar.

 2. Alltså älskar att du skriver så ärligt! Har en 6 månaders som fortfarande vill amma ofta på natten and its killing me… hatar gröt, välling, ersättning och äter inte så mycket😅 vill gärna höra om hur ni gör! Älskar såna ”Detta gjorde vi Med första barnet men tänker inte göra med andra”. Fick inspo dig att sluta söva barnet i vagn (började och tyckte det var awesome). Nu kan barnet tack och lov somna i sin säng. Kämpa på du är GRYM! Kram

 3. Hang in there😊 Jag har alltid blandat mat för natten innan jag går o lägger mig, kallt vatten o pulver, har funkar superbra! Jag har inga tvillingar så ska eg inte uttala mig men med mitt andra barn (dotter) ville jag inte göra om samma ”misstag” som med första (son) vad gäller sömn o nattningsrutiner. Min dotter var en tjej som bara ville ha närhet som spädis. Jag lät henne sova med mig delar av natten de första 4-5 månaderna, sen började jag med rutiner. Idag är hon 1,5 år och somnar själv i sin spjälsäng (gjort sedan 7 mån) och sover där hela natten utan mat. Så det jag vill säga är att de kanske är lite för små för rutiner och om ni släpper lite på ”principerna” kanske nätterna blir lite lugnare? Lycka till med sötnosarna!

 4. Kämpa! Kanske en dum fråga men varför använder ni er inte av färdigblandad ersättning på natten? Sån man köper i tetra? Har räddat mina nätter, så värt extra kostnaden för att inte behöva gå upp och förbereda något. Hoppas ni får sova bättre snart, kram!

 5. Fy fan för att inte få sova ordentligt alltså!! Och att ha två gaphalsar, heja er!! Helt klart otroligt rimligt att inte ha twinsen i sängen! Hade aldrig pallat! Vår lilla har sovit i bedside crib sen i princip dag ett och det är så skööönt. Men det är väl som dom flesta säger, bäst att göra det som resulterar i bäst sömn för alla. Försökte läsa mig till alla tips när vår bebis var runt månaden och sov stökigt men det som verkar genomgående är att det typ inte funkar att försöka ”trötta ut” en bebis genom att hålla dom vakna, då sover dom bara sämre? Sen är det väl som med allt annat, alla är olika! Nu är hon tre månader och har börjat chocka med att äta sista gången runt kl 18.30 (ersättning), somna runt 19-20 för att sen sova till 3-4!! Är fan guld. Så hoppet finns! (Sen att hon behöver sitta i babysittern mellan 05-05.30 för att skita typ varje morgon är ju en annan historia..)

 6. Känner igen mig så!! Jag har dock inga tvillingar men en son på 13 månader. Av diversesjäl så fick inte jag ihop amningen, det var nog en blndning av hormoner, baby blues och trötthet så vi flaskmatade från första början men jag valde att pumpa på heltid, det räckte inte nattetid så då körde vi ersättning, så han blev van direkt, efter 3 månader slutade jag pumpa och såg ljuset i tunneln igen!! Men jag tycker ni verkar göra ett jätte bra jobb! Våran Elton ville inte heller sova själv den första månaden, och jag kunde inte sova något då så vi fick tillslut ha vagnen i sovrummet så han fick sova i den, det gick bra (såklart kaozzz ibland) men efter 4 månader så provade vi spjälsängen och det gick jätte bra! Det rådet jag skulle ge er är att låt de sova lite om de behöver på er ibörjan men sedan har de ju trygghet av varandra så det borde ju funk att ligga de två tsm som ni gör! Jag förstår att ni inte orkar de upp vagnen på övervåningen då men, jag tror lite närhet blandat med sova själv fungerar, det gjorde det iallafall för oss!

  1. Min dotter sov också ofta i vagnen på nätterna, konkade den upp på övervåningen 😂

   Hon älskade vagnen och vi gjorde vad som helst för att få sova så mycket som möjligt 😉😅

 7. Somnar de 23 eller vaknar de för mat 23?

  Inte testat själv men läst mycket om dream-feed, alltså att mata bebis i sömnen för att förlänga antalet timmar de sover. Kanske skulle kunna vara nått? Då ska man mata dem ca 20-30 min före de vanligtvis vaknar, liggandes och halvsovandes i sängen. Tydligen går det lite på autopilot när de får flaskan i munnen 😉

  Min dotter vaknade en miljon ggr per natt! Fick eget rum vid 6 månader och sov då bättre, vaknade dock för mat minst två ggr per natt – ibland tre- fram till hon har 9 månader.

  Vi lämnade heller aldrig sängen, hade vatten i flaska och ersättning i pulverdosa på sängbordet så blandade det på 15 sek 😉

 8. Jag kör samma som Malin ovan med min fyra månaders kille! Han äter fortfarande varje eller varannan timme på natten (puuuh här trodde man de bara va första månaden typ). Så innan jag lägger mig gör jag ordning en bricka bredvid sängen med uppmätt pulver i tre flaskor och uppmätt vatten i tre andra, så när han vaknar bara blandar jag och ger direkt. Allt för att minimera tiden då lillemannens tålamod är begränsat (milt uttryckt 😂) på tom mage. Om de bara gått en timme sen senaste vaket så får han fortsätta på flaskan jag blandade timmen innan (för tyvärr verkar många små måltider vara melodin här). Har börjat lite med smaker nu, men det är visst bara ett kryddmått i början?! Trodde man kunde köra med gröt innan läggning snabbare men det får tydligen dröja lite till… vad duktiga vi är alla mammor som kämpar på med dålig sömn!! Ni verkar göra ett grymt jobb med era tre barn!

 9. Det är helt okej att de inte sover i er säng. Jag har också tvillingar (+ äldre syster) och det är omänskligt med 2 eller 3 som vaknar i omgångar. Vi matade tvillingarna i sömnen på kvällen, innan de vaknade, för att de skulle vara proppmätta inför natten och de fick tidigt lära sig att ”somna själv” (de får ju närhet av varandra). Det räddade våra nätter. Kämpa på, ni gör det så bra!

 10. Såg att någon skrivit om det, men vi körde med ”dream feed” på dottern som åt varannan timme sina första åtta månader.
  Helt enkelt mata henne innan hon vaknar! Även om vi själv vaknade så sparade vi massa energi på att slippa skriket och ha möjligheten att somna om snabbare.

  Ni som blandar i sängen, antar att barnet accepterar kall välling/ersättning då eller hade ni termos?

 11. Ta upp babybrezzan till sovrummet! Vi bar upp våran varje kväll men nu står den kvar på sängbordet dygnet runt..:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.