Vad jag kommer att göra annorlunda med tvillingarna

Hej godingar,

Vabben still going strong här hemma, men idag är hon i alla fall äntligen feberfri. Så imorgon blir det tillbaks till föris för lilla Lykkis, och jobb för både mig och Jonas. Semester med andra ord if you know what i mean (smöret har nog stått ute i typ 7 h….)  Förresten, i och med att jag redan gjort spädbarnstiden en gång tidigare, så känner jag att jag har lite att utgå ifrån gällande vad jag har att förvänta mig när grabbarna kommer. Och därför har jag möjlighet att rätta till saker som såhär i efterhand känns solklara.

1) Jag kommer att börja flaskmata direkt, i kombination med amning dvs om amningen funkar. Med Lykke ammade jag i princip heltid fram tills 6 månader, och i och med att vi aldrig kontinuerligt upprätthöll flaskmatandet, så var det bokstavligen en kamp utan dess like när vi ville försöka fasa ut amningen. Hade hon vart mer van med flaskmatning sedan början, hade övergången inte blivit lika abrupt. Nu med tvillingar känns det mer aktuellt än någonsin.

2) Tvillingarna kommer nästan direkt att få lära sig att sova i en egen säng, tillsammans. De första 2-4 månaderna ish kommer de säkert ligga i ett babynest emellan oss, och en del i bedsidecrib, med sedan är planen ganska omgående att vänja dom vid att kunna sova själva i eget rum (fast i samma säng.) och förhoppningsvis få dom trygga i det redan på en gång. I och med att dem inte kommer känna till ”något annat” Kampen med att få Lykke att sova i egen säng, pågår alltså fortfarande…. det är inte enligt min mening helt optimalt för denna familj, vid 2 års ålder.

3) Jag kan erkänna att jag aldrig har vart en true believer av koncisa, kontinuerliga rutiner. Jag har självklart haft rutiner, men aldrig hållit så hårt på dom. Men efter att bevittnat med egna ögon (Hej mamma Soffan, also known as queen of routines.) vilken skillnad det kan göra, så kommer jag inte att slacka denna gång. Redan från 4 månader, ungefär, ska jag börja införa mat och sovrutiner. Och jag förstår också att det inte finns några garantier för att jag kommer lyckas, men Sofia gjorde det. Kan hon, kan jag! Med fasta rutiner på i princip allt, kommer jag komma ett steg närmare på att ”kontrollera” min tid. Även om jag också inser att det finns gråzooner!

4) Jag kommer inte låsa in mig. Många kanske hade skrivit exakt tvärtemot det, men en stor anledning till att jag kände mig rätt nere i början tror jag berodde på att jag lite isolerade mig. Jag säger inte att jag ska släpa ut mina tvillingar in på Riche dag 2, men jag ska tillåta mig själv att ha besök av mina nära vänner när jag väl känner för det – även om mitt hår är flottigt, min kropp är svullen och mina påsar under ögonen större än Gotland x 10. Och även om hemmet ser ut som bokstavligen SKIT. Men jag vet hur mycket energi mina vänner ger mig, jag ska tillåta mig själv att kanske inte vara på topp, kanske inte vara vackrast och inte roligast. Jag mår så bra när man väl ses, det gäller bara att släppa på prestigen om att allt ska vara PERFEKT. För det är ett mål som är ouppnåeligt. För alla.

5) Fasa ut drickandet av välling/ersättning vid 6 månader. Lykke dricker alltså fortfarande stundtals välling på natten. Och fram tills det att hon var 1 år och 9 månader drack hon ungefär 3 flaskor per natt…… Vi höll på att gå under, bokstavligen. Efter 6 månader kommer jag helt att cutta nattdrickandet. Det kommer nog även resultera i att grabbarna äter mer på dagen – och därav naturligt sover bättre på natten.

Jag förstår också att det inte automatiskt blir såhär, bara för att jag punktat ner det. Men här har jag ändå en tydlig målbild av hur jag vill göra denna gång, som är baserad på hur jag defacto gjorde första gången. Learning by doing? En sak som jag och Jonas faktiskt gjorde och ännu gör, är att vi tar med Lykke på exakt allt och har inga problem att varken sova borta eller natta Lykke på nya platser. Det är faktiskt något jag tycker att vi gjort riktigt bra, hon anpassar sig helt och vi behöver aldrig bli stressade när vi ska på middagar eller annat. YAY for team JOPHANIE!


 1. Ett litet tips. Min man blev allvarligt sjuk när vår yngsta var 2 månader och stora var lite över 2 år. Enda sättet som jag fick ihop allt med att hälsa på på sjukhuset, få någon sömn och någorlunda nöjda barn var att införa rutiner direkt vid 2 månader. När de väl satt var allt SÅÅÅ mycket lättare. Tänker ifall det blir kaos för er så är det något att falla tillbaka på ❤️

 2. + 1 att jag skulle flaskmata tidigare om jag hade gjort om vi lyckades aldrig med det.

  MEN det jag tycker var positivt av det var att vi aldrig gett välling. Vi gav gröt på kvällarna och A har alltså inte ätit på natten från 6-7 mån. Och inget vällingsberoende att vänja av. Hade 100 procent gjort likadant igen, välling behövs inte.

  1. Heeej gullis! Asså hur grymt! Hur lyckades ni med det ens?! Duktig Ava! Drömmen. Så många nätter, och även nu när hon är sjuk, som vi är uppe flera ggr och blandar välling. Det tar kål på en helt!!! Kram fina!

 3. Har också problemet med flaskor på nätterna!! Ska man cutta rakt av eller och stå ut med att antagligen inte sova på några nätter/veckor?! Vår dotter är 1 år och 9 månader nu och det börjar helt klart bli ohållbart men när fan orkar man ta fighten?!?!

  1. Vi gjorde bara så att vi bestämde oss. Jag tror att det gick en hel natt av sig självt utan att hon vaknade (händer kanske 1 gång per 5 månad) och då ba NU kör vi. Vi var helt slut av allt kokade av välling varje kväll typ 01,03 och 05! Och vi kände: Vi har en natt tillgodo nu!!!! Och då bara cuttade vi. När hon vaknade vid typ 22-23 som hon gjorde då, gav vi henne bara vatten i en flaska. Och det var krig i typ 4 dagar. Men sen bara accepterade hon det! Ännu idag ropar hon VÄLLING ibland men då säger vi bara nej Lykke, det blir ingen Välling. Ibland blir hon ledsen i några minuter, men sedan somnar hon. Det gäller att aldrig rucka på ”nej:et” när man väl bestämt sig! Sen är det en annan femma om de är jättesjuka å inte äter något och ändå sättet är välling. Ja, då får man ta det onda med det goda! Men ALLT går!!!!! Kör!!! Du kommer klara det!! Kram!!

  2. Vi hade samma problem upp till typ 2-års åldern. Då var vi så trötta och jävliga efter varje natt att vi bara bestämde att det var slut. Så på dagen pratade vi med vår son och sa typ att han var en stor kille som inte skulle dricka välling på natten mer. Sen nattade vi honom med välling i soffan den kvällen (förut hade han alltid fått en flaska i sängen för att somna) och så var han lite ledsen två nätter… sen inget mer. Någon gång första natten vaknade han och bad om välling, men sen kollade han på mig och sa ”näääe, stor kille nu” och la sig igen ? Så jag skulle säga cutta helt, förklara för ditt barn att det kommer ske en förändring och förbered er på några jobbiga nätter. Det kommer vara så värt det!!

 4. Du är så klok, smart och snygg. Vilken powermamma du är!!! Verkligen en favorit hos mig både när det gäller instagram och bloggar! Kram

 5. Vi har aldrig gett välling! Bara gett ersättning vid läggning från 3,5 månad vilket han fortfarande får (fyllde 2 år nyss) precis innan han ska sova. Dels slutade han vakna varje natt väldigt tidigt i sitt liv ”naturligt” men vi märkte också att han blev pigg av att äta nattetid och de kändes bara dumt. När de inte erbjöds nattmat alls så slutade han vakna på natten öht, sover nästan jämt 19-6.30 (men jinxar jag väl hääääähä!)

 6. Hej! Jag har följt dig ända sen du gick ut att du väntade enäggstvillingar!! Jag har två pojkar (oxå enäggs)på 10 månader nu och vid 4 månader stoppade vi nattmatningen och de va inga som helst problem och de va sååå skönt!!! Du har en del tuffa månader framför dig när pojkarna anländer men du får bara klappa dig på axeln och tänka vilken powerwoman du är?? Älskar din ärlighet i bloggen och därför är de så intressant att följa din vardag och väg framtill tvillingarnas födsel! Fortsätt inspirera ??

 7. Kom ihåg att köpa babybrezzan! Färdig flaska med ersättning på 30 sek. Varje tvillingfamiljs räddare i nöden när barnen blir panikhungriga!

 8. Jag väntar mitt första barn! Nervöst! Och har hört att det är bra att införa rutiner så snart man kan men hur vet man vilka rutiner (mat och sov) man ska ha? Du kanske har tips? Eller kanske snarare Sofia?

  1. Hej Ida, de rutiner jag skrivit ovan funkar perfekt ovavsett om det är fösta heller andra barnet! hade jag vetat det jag vet nu när jag var gravid med Lykke hade jag följt min lista till punkt och pricka, haha! Men det är alltid lätt att vara efterklok!!! Kommer gå strålande!!!! KRAM!!

 9. Jag hade typ exakt samma målsättningar med barn nr två. Gör om och gör rätt, fram för allt med nattmatning och sova i egen säng. Det gick hur bra som helst. Lillasyster slutade självmant att äta på natten vid 7 mån och sover i egen säng. Så jag tror absolut att det kommer att gå bra!! ??

 10. Åh, hade varit så intressant att få ta del av ”Queen of routine’s” mat- och sovrutiner! Har en 3,5-månaders som vi kämpar med och tror vi är på god väg men att höra tips från andra mammor med mer erfarenhet är ju guld! Älskar din blogg btw, så härlig och bjussig! ❤️

 11. Ang punkt 5: vi la till ett stooort kvällsfika med gröt, macka (med avokado eller leverpastej eller annat mättande) så att Lillis skulle var riktigt mätt, sedan välling till läggning först. Då smuttar hon bara på den och sover sedan mätt genom natten.

  1. Grymt tips!!!! ska börja införa någon form av redigt kvällsmål innan läggdags så dem är riktigt mätta! lykke gillade aldrig riktigt mat, och är ännu idag inget fan av mat överlag men ska definitivt försöka!!!! KRAM!

 12. Vi har alltid gett vår dotter gröt innan läggning, sovit som en stock och aldrig välling. Sedan har vår dotter alltid sovit i egen säng och från halvåret eget rum, jag har varit en riktigt rutinmamma, men så nu helt plötsligt vid 1,5 år vill hon bara sova hos mig (som med Lykke, vaknar runt 04). Så med det ville jag bara säga att hur man än gör finns inga garantier för framtiden, jag tror det bästa är att tänka på och göra det som fungerar bäst i nuet. ? Kram ♥️

 13. Här kommer ett tips du inte bett om… ???‍♀️ men detta är min lifesaver med ETT barn. Vi har en BabyBrezza, en maskin som gör ersättning eller välling. Funkar med alla märken. Två knapptryck (önskad mängd + start) och voilà perfekt doserat och tempererat 37c. Min absolut bästa investering! . Eftersom du nämnde i ett svar här att du kokar välling så tolkar jag det som att ni inte har en sån? Skaffa är min absoluta tips! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.