Vardagsrutiner

God dag gulliga,

Gud vad den här helgen gått fort, har dock ingen aning om vad vi pysslat med egentligen haha, då jag typ somnat varje kväll på soffan innan 21. Jag är ännu inte helt frisk, men känner i alla fall att det är påväg åt rätt håll. Hostan hänger i, men det är väl så det är när man är preggo och överlag har ett sugigt immunförsvar?  Jo, jag tänkte att vi skulle kolla på hur familjen Strauch/Rybergs vardagsrutiner ser ut. Jag kan börja med att tillägga att jag aldrig vart särskilt nitisk med rutiner, men ändå inser jag varje dag hur frustrerad jag blir när de inte följs? Trots det ser jag mig själv som en mamma som inte hakar upp sig på det så mycket? Känner mig förvirrad. Exempel:

Igår skulle vi gå ner på Nybrogatan 38 och äta lunch klockan 13.00 och time:a med Lykkes sömn, då hon helt plötsligt börjat acceptera att sova i vagnen igen så länge hon får välling. Greaters! Vi klädde på oss och kokade ihop den där vita smeten och hällde ner i hennes flaska, vad jag inte visste var att det blåste tornado ute och att det blomspruteregnade. Väl nere på gatan, inser jag detta till min förvåning och ber Jonas kuta upp igen för att hämta ett paraply. Lykkis ligger där snällt med en filt över sig medans blåsten typ är på god väg att välta vagnen. Jag kände irritationen bubbla. Hur fan kan det ta så lång tid att hämta ett paraply? När Jonas väl kommer tillbaks igen, efter vad som känns som tre kvart, har jag typ surnat ihop. Surhetsträsket ni vet. Jag har svårt att ta mig därifrån, när jag väl fastnat i dess kvicksand. Det kändes liksom som mission impossible att få igenom den här lunchen, och få henne att somna som grädde på moset.

Jag inser att det kommer vara omöjligt för Lykke att kunna somna när det blåser 11 m/s in i hennes lilla kupé. Jonas mumlar något om ”inställning” och jag känner hur jag bara blir mer och mer frustrerad, men fortsätter gå de typ 700 meterna det är till N38 eftersom han så hårt propsar på att det bara handlar om ”mindset”……………. Vi börjar typ halvt om halvt bråka, då han tycker min inställning suger och jag tycker han borde ha sagt att det blåste storm ute, eftersom han var ute tidigare på morgonen, för då hade jag verkligen inte föreslagit att lilla Lykkis skulle sova i vagnen, pga jag hade med lilltån kunnat räkna ut att det aldrig hade gått. Om vi säger såhär, vi kom aldrig till N38, vi vände 7 meter från ingången när Jonas fällde kommentaren ”Det var ju fan du som ville käka ute.” Haha, sure bacon, jag drar hejdååååå. Så, med det sagt: i do care about routines uppenbarligen. Men jag är ändå villig att flexa på dem, hehe, men då måste slutresultatet (helst) bli som jag vill. Så, våra vardagsrutiner för Lykke ser ut enligt följande:

Mellan 0630-07.00 så vaknar/väcker vi Lykke för att förbereda sig inför förskolan. Hon vaknar i 98% av fallen då i vår säng, eftersom hon kommer in till oss på natten. Eller hon sover fortfarande i en ”spjälsäng” så vi hämtar henne med andra ord. Sedan börjar morgonen. Jonas går alltid och duschar, och vi ligger kvar i sängen och kollar lite babblarna eller leker med hennes apa ”lilla coco” som alltid sover med oss i sängen, vissa morgonar säger hon ”titta Lykke åker kana” och då vill hon kolla videos på sig själv när hon åker rutschkana. OKAY GURL, whatever you say. Vi duschar/badar henne btw aldrig på morgonen, hon har sjukt långt hår och jag vill inte att det ska vara blött och kallt, när hon ska vara ute i 2 h direkt när hon kommer till föris.

Mellan 07.00-07.15 så brukar vi gå upp och laga frukost. Lykke gillar inte pålägg, och knappt frukost överlag. Vissa morgonar säger hon ”macka mör” och då är det en rostad med MYCKET smör som gäller, hon är besatt av smör. Dock måste jag ge mackan till henne i små bitar, hon vill inte äta den ”hel” av någon mycket oklar anledning. Det som vi gör i 90 % av fallen dock, är parmesanäggröra eftersom det typ är det enda hon verkligen tycker om (som jag slänger ihop på två ägg, matgrädde och parmesan. Ibland klipper jag smått ner kalkon eller skinka om vi har det för att lura i henne. Jag gillar inte kött som pålägg, men det gör Jonas) Ibland vill hon inte äta alls, och då brukar jag ge henne en sådan ”yoghurt smoothie” i klämmisformat, som hon brukar gilla. Vägrar hon det, ger vi faktiskt henne välling. Jag tycker det känns lite för jobbigt att lämna henne på förskolan utan att ha fått i henne något alls. Men det händer numera faktiskt väldigt sällan.

Mellan 07.30-07.45 är vi klara med frukost, och jag klär på henne kläder inför förskolan. Det är nästan alltid jag som väljer hennes kläder, och om någon undrar så är hon besatt av rosa haha. Det är inte jag som tvingar henne till det, utan hon vill alltid tex välja de rosa strumporna, rosa tröjorna eller varför inte hennes rosa päls med flor på! När hon väl är påklädd så brukar hon leka i sitt rum i typ en kvart. Hon älskar sin spis ”koka mat” säger hon och så steker hon köttbullar (dock äter hon typ aldrig köttbullarna för hennes favorit är pastan.) En annan hit är en kassa-apparat vi gav henne i födelsedagspresent, med en tillhörande mick. Jag och jonas vrålar alltid ”LYKKE TILL KASSA FEM” i högtalaren, så nu har hon själv börjat ropa det, haha.

Mellan 08.00-08.15 borstar vi bort alla ”trollen” i munnen. Mormor började med detta! Att det kommer troll in i munnen om man inte borstar ordentligt, och så får man inte smaka godis igen om man inte håller efter med tandborsten. Måste säga att hon är sjukt duktig på att borsta, i början var det lite kämpigt men nu gör vi det tillsammans och borstar rent två gånger per dag. Jonas kan dock inte borsta varken hennes hår eller tänder, haha. Så det är min uppgift. Efter det klär oftast Jonas på henne ytterkläderna (till tonerna av komplett skriksång, då Lykke hatar att klä på sig ytterkläder av någon oklar anledning.) Hon har alltid på sig ett ullställ över hennes kläder vi köpt från polarn &pyret, det är alltså som en ”one piece” med dragkedja så hon håller sig varm. Sedan på med overall, kängor från kavat och sedan mössa (man knyter under halsen pga annars slänger hon av sig den) vantar och en sådan ”halsduksskydd” som man drar över huvudet som sitter som en krage. Så hon inte fryser.

Cirka 08.30 Lämnar Lykke och Pappa lägenheten, jag pussar henne hejdå vid hissen, sedan tar Jonas henne till föris då han passerar hennes förskola påvägen till jobbet. Jag arbetar i gamla stan, så jag går aldrig genom östermalm på vägen till jobbet, utan jag går ner i tunnelbanan. Lykke vägrar dock sitta i sin vagn. Hon står upp i vagnen hela vägen till föris och lutar sig bakåt, så man får hålla i henne ordentligt. Det är skrikfest hela vägen om man spänner fast henne…..

Mellan 15.30-16.00 Så hämtar jag, Jonas eller Maya (Maya brukade hjälpa oss med att hämta Lykke 2 dagar i veckan, men nu eftersom jag bara jobbar 50% så hämtar jag typ alla dagar!) Lykke på föris och då brukar vi antingen gå till parken, eller till ett bageri eller till Joe&The Juice i fältan för att dricka en smoothie. Slutligen följt av att vi brukar gå och handla. Tricket att handla mat med barn är verkligen att involvera dom, be dom hämta allt som ska inköpas och sedan lägga upp på bandet följt av att packa allt i kassarna. Innan jag kom på det hacket så var det bokstavligen K A O S, hon låg ner inne på esplanad och skrek medans jag försökte hitta en blomma att gömma mig bakom, typ.

Mellan 16.45-17.30 så kommer vi hem. Lykke leker i sitt rum, eller kollar lite på lejonkungen, eller springer runt och bara gör allmänt barnaktiga saker som att kasta leksaker i golvet, ropa ”mamma inte ha telllleeetolen” när jag pratar med Jonas eller typ bara flaxar runt och härjar. Jag brukar påbörja matlagningen och involvera Lykkis, då går det bäst. Jonas brukar komma hem cirka 18.00 så då tar han ofta henne, så jag får avsluta lagningen av middag. Sedan äter vi tillsammans och har en mysig stund.

Mellan 18.30-19.00 så badar alltid Lykkis. Eller badar och badar! vi har bara en dusch men hon älskar det! Oftast så duschar jag med henne, men ibland så duschar hon själv medans jag tittar på. Hon sitter på sin babblarna halkmatta och så har hon massa leksaker i duschen som:baddocka, ankor, babblarna figurer, en spade, en bunke (från vårt kök) som hon brukar fylla med vatten och bada alla leksaker i. Hon älskar verkligen att duscha lilla skorpan. ”lykke bada liiiitle till” säger hon.

Klockan 19.30 lägger vi henne alltid senast, och då har hon badat klart, torkat, fått pyjamas, borstat tänderna, lekt lite till i sitt rum, borstat håret och gosat med oss. Lykke sover fortfarande i en ”spjälsäng” så hon kan alltså inte komma ut från den. Så nattar en av oss, genom att göra en flaska välling, så sitter vi bredvid henne i hennes rum på en puff tills hon somnat. Hon härjar inte, hon vet att hon ska sova, hon lägger sig ner med sina gosedjur och dricker sin välling och ”myser blöjan” som hon själv säger. Ni vet den där lilla ”flärpen” där bak, hon ”snuttar” liksom på den och gosar. Sedan brukar hon somna inom 15-20. Förut kunde vi bara lägga ner henne i sängen, säga ”Godnatt, lykke är en stor tjej, mamma och pappaär utanför” så fick hon vällingen så stängde vi dörren, så somnade hon. Men något hände i somras när vi var i St Tropez. Tror hon hade stått i vårt bäcksvarta rum länge och skrek innan vi förstod att hon var ledsen. För monitorn la av. Efter det har hon fått hysterisk panik varje gång vi försökt ta tag i det igen och blivit skräckslagen. Och i och med att vi flyttar till huset om 2 veckor så är det ingen idé att vänja henne vid det här. Vi får ta allt det i huset.

Mellan Klockan 01.00-04.00 vaknar Lykke och skriker: papppa? papppa? mamma? mamma? Jonas ligger närmast dörren så han bär alltid in henne. Vi byter då blöja, eftersom den är tung av vällingen. Och så lägger vi henne mellan oss. Vi har avvänjt henne från välling på natten, men hon ropar ändå: ”lykke ha välling” varje natt när hon kommer. Men vi ger oss inte, och det vet hon. Det var 3-5 nätter av krig och gråt när vi bestämde oss för att sluta för några månader sedan, men vi lät henne bara vara ledsen och sa att hon kunde få vatten om hon ville och att hon var en stor tjej nu som inte behöver välling på natten. Hon kunde dricka upp emot 3-4 flaskor per natt! Vi höll på att tappa det! Hon har dock helt hux flux börjar med napp, så sjukt! Hon hittade någon i hennes rum och nu vill hon alltid ha den istället för välling. Jaja, det är fine. Hellre det än att fixa välling hela nätterna. Nappen stör inte på samma sätt och ligger under min kudde. Så man får ta det onda, med det goda!

Hjälpa mamma med omeletten är mysigt!

Smooothie-time.

Hej mamma, jag lagar maaaaaat nuuuuuu!

😛

Det finaste jag har.

Det bästa hon vet är ”bubbi löllar” hahaha. Det är gummistövlar. Varje dag pekar hon mot dom som står på vår hylla, och vill ha på sig dom och varje dag får hon samma svar :((((

 1. Hur lyckas ni få henne att äta så sent? Våra ska tvunget ha mat 17 annars ballar de ur ? innan barn brukade vi äta 19:30 men det är bara att glömma nu.

   1. Lykkis har alltid sovit väldigt lite. Även när hon var spädis! Hon sover alltid kortast på föris och sover mellan 30-45 min max! Men hon har sååå mkt energi, så antar att den stunden räcker haha. Hemma i hennes egen säng i ett kolsvart rum kanske hon 2/10 ggr sover en kvart längre men det är väldigt sällan. Så typ samma jämt! KRAM!

  1. Haha äre sant!! Det är sååå olika ju! Lykke är ingen ”matbebis” hon har seriöst aldrig sagt att hon är hungrig. Hon äter ibland senare än så men 1800 brukar vara vår go-to tid! Vi ger ju henne även mellis typ 1630,dvs nån liten smoothie så hon står sig ett tag!! Jaaaa verkligen, those days are over!!!

 2. Gillar dessa inlägg! Du skulle kunna beskriva en helt vanlig lördag o söndag också i detta format, typ som du inledde med eran nästan lunch på n38, bara forts hur dagen forts..

 3. Hej! Nu hänger jag inte alls med :)! Jag har ändå följt din blogg sedan den startades etc etc…men ska ni flytta till hus om 2 veckor? Det ser ju så…opackat ut? Senast jag minns att du skrev om hustankar var att om det skulle bli aktuellt så skulle det bli saltis eller Hässelby men inte att det var dags! Berätta mer 😀

 4. Hej! Jag undrar hur du ser på att dejta någon som redan har barn? Är 25 själv och har inga barn. Blir ju ganska mycket annat att anpassa sig till men samtidigt kanske det är den stora kärleken?? Hur tänker du/hur skulle du tänkt om du var i den sitsen?

 5. Kokar ni vällingen? Varför inte bara värma i micron? Har sett att du skrivit det förut och var bara nyfiken, så tvungen att fråga haha ?

  1. Haha vi ”kokar” i vattenkokare, vi har en sådan du vet som man ställer in 40 c på så kokar den upp till det! mkt smidigt! men fattar vad du menar, låter som jag typ står och vispar i en kastrull hela nätterna haha, men så är det icke. Kram!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *